Nea Roda

NEA RODA01 NEA RODA02 NEA RODA03 NEA RODA04 NEA RODA05 NEA RODA06 NEA RODA07 NEA RODA08 NEA RODA09 NEA RODA10

Na svega desetak kilometara udaljenosti od jedine monaške države na svetu,na prostorima gde su se odigrali burni istorijski događaji,na najužem delu poluostrva Atos,nalazi se živopisno primorsko mesto Nea Roda.Od Soluna je udaljena 120 km.Izgrađena je 1923.godine od strane doseljenika koji su na ove prostore došli iz Male Azije, tačnije iz mesta Kapadokija i Propondida Roda.Dok šetate ulicama ovog mirnog mesta još uvek možete čuti turski jezik,sresti ljubazne domaćine,osetiti miris bujne vegetacije, videti elegantno uređene kuće i vrtove kao i brojna arheološka nalazišta koja upravo svedoče o događajima iz davne prošlosti.Jedan od najznačajnijih koji se odigrao 480.g.pre n.e.je prokopavanje Kserksovog kanala.Persijski kralj Kserks je prilikom osvajanja Grčke, baš na ovom mestu gde se danas nalazi Nea Roda, prokopao kanal da bi se lakše probio sa svojom flotom.Na taj način je put od Svete Gore do Ouranoupolisa premešten iznad ovog kanala.
Mesto ima uređeno popločano šetalište,duž koga se protežu tradicionalne grčke taverne sa bogatom ponudom svežih morskih plodova,kafići,noćni klub,internet kafe,različite prodavnice,poslastičarnica,dečija igrališta.U Nea Rodi postoje izvori pitke vode koja dolazi direktno sa Svete Gore,ambulanta,apoteka,benzinske pumpe,mesare,pekare kao i dobro snabdeven mega market"Arvanitidis".

Cenovnici Atos

Sve informacije na sajtu turističke agencije Jolly Holidays su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Hvala na razumevanju.

Copyright © 2021 | Jolly. All Rights Reserved. Design bojovicdejan.com